Aceste Proiecte nu ar fi fost posibile fara ajutorul unor sponsori carora le multumesc:
-S.C. Ostrovit S.A. Ostrov d-lui director Velciu Lucian
-S.C. A.S.T.I. S.R.L. Bucuresti d-lui director tehnic Cristian Bunea
-S.C. Matra Systems S.R.L. Bucuresti d-lui manager, ing. Cristian Diaconu

sâmbătă, 1 aprilie 2017

Antene verticale cu câștig. Soluții pentru DX în zonele urbane

Zonele urbane aglomerate presupun costuri mari pentru amplasarea unor antene favorabile traficului DX pentru benzile superioare. Montarea unei antene rotary beam este dificilă și extrem de scumpă pentru unii. Poate genera probleme la furtuni de aproape 100 km/oră cum au fost cele însoțite de viscolele din această iarnă.
Am ales soluția unei antene cu câștig de 3,5 db vândută pe link . Antena GPA 27 nu este numai o antenă verticală monobandă.
Având lungimea de 7,1 metri și un câștig comparabil cu antenele directive are și avantaje față de acestea. În primul rând este vorba de unghiul mic de radiație la plecare de cca 6-7 grade, favorabil transmisiilor intercontinentale, peste 3000 km. Rezistente la furtună, direcțiile de radiație se pot regla prin orientarea contragreutăților, perpendiculara pe 2 contragreutăți alăturate fiind direcția maximă de radiație pe lobul respectiv.

Cu alte cuvinte antena este omnidirecțională și nu trebuie să alergi cu antena rotită după direcția unde crezi că ar fi corespondentul. Un receptor sensibil dotat cu filtre pt. zgomot este suficient. Adăugați o înălțime a zonei unde amplasați antena și folosirea unui cablu coaxial de foarte bună calitate, scurt și du pierderi reduse.
Un cablu acceptabil low loss tip rg 58 puteți cumpăra ieftin de pe link sau link. Alții pot folosi Belden, Heliax sau Eupen, dar nu acesta ar conta dacă lungimea este de vreo 10 metri...
Modificarea adusă antenei este aceea privind înlocuirea contragreutăților sale de 2,66 m cu 3 contragreutăți calculate pentru fiecare centru de bandă unde dorim să lucrăm.
Acestea vor fi dublate sau triplate de contragreutăți pt. fiecare bandă.
Pe lângă o astfel de antenă, mai am instalate antene monobandă verticale pentru 14 , 21 și 28 Mhz.
Prin modificare, antena poate fi exploatată monoband sau multiband pe benzile de 7-28 Mhz. Câștigul și satisfacția vor fi răsplătite mai ales dacă locația de instalare este situată într-o zonă neindustrială, neperturbată.
Detalii puteți găsi pe blogul lui  YO6EX link sau link
Proiectele mele din acest an sunt și montarea unei antene directive, pentru care s-a realizat fundația și s-au achiziționat materialele pentru sudura unui trepied de 14 metri înălțime. Alte chestii@socoteli...
Aceasta va fi prezentată undeva, prin vară...
73,
     Marian






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Înregistrările audio - un hobby ieftin?

Înregistrările audio - un hobby ieftin?